Vsaďte na čaj
Také máte rádi čaj? Nápoj chutný a užitečný, který vás nezklame v příjemných okamžicích posezení s přáteli, ani v těch méně příjemných, k nimž bezpochyby patří obdobní nachlazení a chřipek?
Užitečné informace
Výzkumy již dávno prokázaly, že čaj je jednoznačně zdravým nápojem. K jeho pozitivům patří především vysoký obsah polyfenolů působících v našem těle coby antioxidanty. Tím ochraňují naše buňky před negativními účinky volných radikálů. Díky tomu předchází ten, kdo popíjí čaj pravidelně, nechvalně známým civilizačním nemocem.
Je dobré vědět, že tyto rostlinné látky jsou obsaženy jak v černém, tak i zeleném čaji. Stačí si tedy vybrat podle svého gusta, který se stane naším favoritem pro každodenní pití. Uvědomte si, že pravidelné pití neslazeného čaje nezanechá následky na vaší linii, ba právě naopak – mnoho odborníků na snižování váhy tento zvyk přímo doporučuje.
Umíte jej dobře připravit?
Černý čaj se od zeleného liší způsobem přípravy. Polyfenoly v něm obsažené mají hrubší skladbu, a proto je pro jejich rozpuštění ideální teplota okolo 100°C. Oproti tomu čaj zelený obsahuje polyfenoly jemnější struktury, takže je optimální zalévat jej vodou o teplotě cca 80°C.
Teplota vody není důležitá jen z hlediska maximálního využití zdravotního potenciálu obou čajů.
Důležitá je přece také chuť výsledného nápoje. Chceme-li jej popíjet pravidelně každý den, těžko se přinutíme polykat ohavnost vzniklou vinou nesprávné přípravy.
Zelený čaj zalitý vroucí vodou získává totiž nepříjemně trpkou příchuť a jeho pověstná jemnost je ta tam.
Naproti tomu černý čaj bude po zalití vodou o teplotě vhodné pro zelený čaj slabý a nechutný.
Výjimku tvoří skupina polofermentovaných černých čajů a čajů velmi jemných, kde se doporučuje použít k zalití vodu v rozsahu 60-85°C.
0 Comments